Magánorvosi ellátás várakozási idő nélkül !
Komfortos, modern rendelőinkben folyamatosan bővülő szakterületek mellett várjuk pácienseinket.
A Medison Klinika 1996 óta végez járóbeteg szakellátást kardiológia, diabetológia, ideggyógyászat, ultrahang, bőr- és belgyógyászati területeken.
Cím: Nyíregyháza, Agyag u. 12. (körúti McDonalds mögött)
Időpont kérés telefonon:
06/70/511-77-11  

vagy online:

Ultrahang diagnosztika

A hasi szervek, a végtagi erek és a nyaki lágyrészek vizsgálatáról van szó. Mi várható és mi nem várható el a lelettől?

Hasi ultrahang

A máj, az epehólyag és a nagyobb epevezetékek, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a hasi aorta és környezete, a húgyhólyag vizsgálatára kerül sor. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják. Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók.A vizsgálatra éhgyomorral és lehetőleg telt húgyhólyaggal kell jelentkezni.Mire nem alkalmas a hasi ultrahang vizsgálat?A nyelőcső, a gyomor és bélrendszer alig vizsgálható. Legfeljebb nagyobb daganatok, vagy a szokatlan gázosság válik láthatóvá. Az olyan fontos betegségek, mint a gyomor nyálkahártya gyulladása, a fekélybetegség, a bélrendszeri polypusok, korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatok ultrahanggal egyáltalán nem diagnosztizálhatók.

Végtagi ultrahang

A végtagi artériák vizsgálata:Az artériák Doppler áramlásmérő ultrahang készülékkel figyelhetők meg, ennek alapján érszűkület lehetőségét lehet kizárni, vagy igazolni. Az érszűkület helye és mértéke is megállapítható ezzel a módszerrel, ennek alapján a kezelésre is javaslatot lehet tenni.

A vénák ultrahang vizsgálata

Színes Doppler képalkotó ultrahang készülékkel mind az alsó, mind a felső végtagi mélyvénák vizsgálhatók. Leírható a vénák állapota, billentyűk működése, esetlegesen trombózis jelenléte. A belgyógyászati és az ultrahang vizsgálat együttesen alkalmas a végtagi fájdalom lehetséges okainak a megállapítására. A vizsgálat alapján a kezelésre is javaslatot lehet tenni.

Nyaki lágyrész ultrahang

A pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, esetleg cysták, daganatok leírása várható el a vizsgálattól.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

A nyaki verőerek szűkülete állapítható meg. Ez az agyi keringési zavarok egyik lehetséges okát tárhatja fel. A nyaki erek vizsgálatát neurológus kolléga végzi el. A többi ultrahang vizsgálattól eltérő rendelési idő miatt az előjegyzéskor meg kell jelölni, hogy nyaki ér vizsgálatról van szó.